Tibetan Book of the Dead

Tibetaanse ritueel bij het overgaan

Tibetan Book of the Dead
uit de roulatie
Artikelcode03.205
4 ster(ren) met 1 review(s) Schrijf een review
Uit de roulatie
The Tibetan Book of the Dead

Het Tibetaanse Dodenboek is een mysterieus geschrift dat in de achtste eeuw werd geschreven door de Indiaase boeddhist Padmasambavha. Eeuwenlang lag het boekwerk begraven in de Himalaya totdat het in de vijftiende eeuw herontdekt werd.

Deel 1 van de pakkende documentaire The Tibetan Book of the Dead (1994) beschrijft de esoterische reis van de ziel van een dode man, vanaf zijn sterven tot en met de hergeboorte na 49 dagen.

In deel 2 volgen we een oude Tibetaanse monnik en zijn leerling nadat zij de begrafenis van een dorpsgenoot hebben bijgewoond. De monnik fungeert als gids voor de ziel van de man die nu aan zijn grootste reis begint.

De boodschap van de film is dat de dood niet alleen angst en verdriet oproept maar ook vreugde en bevrijding. Gebaseerd op actuele beschrijvingen van bijna-dood ervaringen, wordt de reis door het leven na de dood fascinerend geïllustreerd door Ishu Patel die hiervoor genomineerd werd voor een Oscar én The British Academy Award won! Het verhaal is verfilmd in het afgelegen landschap van Ladakh in de Himalaya en wordt verteld aan de hand van beelden over authentieke Tibetaanse rituelen. Met exclusieve interviews met de Dalai Lama. Verteld door Leonard Cohen.Reviews

Aantal reviews: 1
Gemiddelde beoordeling: review.stars
Schrijf een review
28-01-2012
Licht op de dood
The Tibetan Book of the Dead is een bijzondere film over de boeddhistische kijk op de dood en hoe zij hun doden begeleiden in hun overgangsproces. Het lijkt een zwaar thema, maar het begeleidingsproces gebeurt met zoveel liefde en toewijding dat daarin voor mij het Licht schijnt.