Whale Rider

Authentiek leiderschap tegen de traditie in

Whale Rider
14.99 *Prijzen zijn inclusief btw
Uitgever Quality Film Collection
Artikelcode02.108
4 ster(ren) met 1 review(s) Schrijf een review
Op = Op; nog 5
Whale Rider

Whale Rider (2002) is het verhaal van een Maori stam in een klein kust-plaatsje in Nieuw Zeeland. In elke generatie staat een man aan het hoofd, genaamd Whale Rider.

Als een tweeling wordt geboren, overlijden moeder en zoon en blijft dochter Pai in leven. Voor het huidige stamhoofd en opa Koro is het onacceptabel dat een vrouw de nieuwe leider zal worden. Hij richt een heilige school op waar hij een clubje jongens traint, in de hoop dat daar een geschikte opvolger tussen zit. Ondertussen wil Paikea meedoen, maar dat kan natuurlijk niet.

Gelukkig is oma, een zeer wijze vrouw, die haar man laat geloven dat hij gelijk heeft. Hoezeer Paikea haar best ook doet, het mag niet baten. Koro blijft koppig vast houden en wil maar niet inzien dat Pai werkelijk alle eigenschappen bezit die haar tot ideale leider maken. Totdat de dag komt dat de ware leider zich moet profileren...

Whale Rider is een prachtige film over de oude tradities van de Maori's, maar ook over de generatiekloof, over trots, respect, wil, kracht en liefde. Het is een film die je pakt. Wie kijkt, begrijpt waarom deze film zoveel prijzen in de wacht heeft gesleept!


Trailer van Whale Rider
Overige informatie

Lengte: 99 minuten
Taal: Engels, Maouri
Ondertiteling: NederlandsReviews

Aantal reviews: 1
Gemiddelde beoordeling: review.stars
Schrijf een review
28-01-2012
Authentiek leiderschap in een kind
Whale Rider is misschien van oorsprong een film bedoeld voor kinderen, maar voor volwassenen en hun innerlijk-kind niet te min zeer waardevol. De moed die de hoofdpersonage toont om ondanks zoveel afwijzing van haar grootvader, haar innerlijk missie trouw te blijven en haar positie op te eisen en volkomen in liefde te blijven is zeer inspirerend.
Voor mij is het voornaamste dat we openstaan voor verandering. Ook al hebben we dingen eeuwenlang hetzelfde gedaan, op een gegeven moment kan en moet het veranderen om vooruitgang in de ontwikkeling van de mens te krijgen. Deze film gaat daar over. Het speelt zich af aan de kust van New Zeeland, waar Maori's (NZ aborigenes) al heel lang een mannelijk stamleider hebben gehad. Deze 'mannen' zijn hun geestelijke zowel als spirituele leiders. Deze generatie schijnt het dan toch een meisje te zijn (geboren als een tweeling, maar het jongetje haalde het niet). Ze had al de noodzakelijke kwaliteiten, maar het mog niet volgens de ouderen. Je zult diverse emoties voelen tijdens deze prachtige film. Geniet ervan.

Productkenmerken

Merken Quality Film Collection