Vision

Uit het leven van Hildegard von Bingen

Vision
UIt de roulatie
Artikelcode02.221
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Uit de roulatie
Vision

Componist, wetenschapper, dokter, schrijver, poëet, mysticus, politicus, ecologisch activist... de Middeleeuwse Hildegard van Bingen was een vrouw die haar tijd ver vooruit was. Haar muziek en literaire en wetenschappelijke werken zijn vandaag de dag nog steeds geliefd en haar invloed op holistische medicijnkunst is groeiende. Ze was de eerste componist die we kennen en ze was de eerste vrouw die schreef over vrouwelijke seksualiteit. Eeuwen later werden Dante en Leonardo Da Vindi geinspireerd door haar werk.

De inspiratiefilm Vision (2010) brengt het leven van Hildegard van Bingen (1098-1179) in beeld. Hildegard, afkomstig van een rijke Duitse familie, wordt op 8-jarige leeftijd voor haar opvoeding naar een Benedictijns vrouwenklooster gebracht. Ze leert daar Latijn lezen en schrijven van haar mentor Jutta, maar krijgt ook lessen in de geneeskunst. Al snel excelleert ze in alles. Als Jutta sterft, schrikt Hildegard van de littekens van zelfkastijding op Jutta’s lichaam en zweert ze de gebruiken van de orde te veranderen.

Hildegard wordt de abdis van het klooster. Door op subtiele wijze haar intelligentie en diplomatie te gebruiken, verandert ze gaandeweg de wetten en regels van de kloosterorde. Al op jonge leeftijd heeft ze sterke visioenen die ze opschrijft. Deze mystieke berichten deelt ze met haar superieur. De officiële kerkelijke autoriteiten zijn eerste sceptisch, maar de paus verleent zijn steun en geeft haar toestemming deze openbaringen te publiceren. Dit is een keerpunt in Hildegard’s leven. Ze krijgt toestemming haar eigen klooster te stichten en verpreidt een revolutionaire en humanistische benadering van het geloof.

Hildegard von Bingen wordt beschouwd als één van de meest fascinerende geesten van de Europese geschiedenis. Hoewel Hildegard von Bingen nooit officieel heilig verklaard is, wordt ze door de Kerk wel als zodanig vereerd.

Vision is een prachtig kostuumdrama, gefilmd door Margarethe von Trotta, de grand dame van de Duitse cinema.


Trailer van Vision
Overige informatie

Lengte: 106 minuten
Taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Extra: Een klein boekje met historische feiten over Hildegard von Bingen en informatie over haar boeken, muziek en geneeskunst.

Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review